torstai 13. toukokuuta 2010

Welcome to Butlins!

Näin toivotti kirkkaanpunainen kyltti joukkueemme tervetulleeksi määränpäähämme. Olimme saapuneet viettämään viikonloppua Butlinsin lomakeskukseen Englannin länsirannikolle Mineheadiin. Mutta miksi?


Ennen vastaamista kerron hieman kyseisen lomaparatiisin taustoista. 'Butlins' on Billy Butlinin 1930-luvulla perustama lomakeskusketju, jonka ideana oli tarjota majoitus, viihdettä ja vatsan täytettä koko perheelle. Lystin kustantamiseen riitti yhden viikon palkkapussi. Maanlaajuiseksi hitiksi alkujaan levinneen ketjun suosio alkoi kuitenkin vajota 60-luvulla halpalentojen ja etelänmatkojen myötä.

Mineheadin muinaisjäänne, jossa itse vierailimme, oli perustettu kultaisena vuonna 1963 ja se on yksi kolmesta vielä jäljellä olevasta Butlinsista. Oivallinen kohde siis, mikäli esimerkiksi sattuisi käyttämään rollaattoria liikkumiseen ja hampaat eivät kestäisi enää hampurilaisia ja paahtoleipää kiinteämpää ruokaa. 


Mitä ihmettä me siis teimme täällä?

Olimme työkavereiden kanssa tunteneet noin puolikkaan päivän verran, kun istuimme paikallisessa pubissa töiden jälkeen ja päätimme varata liput All Tomorrow's Parties -festareille samana iltana. Kyseisiä tapahtumia järjestetään tasaisin väliajoin Butlinsissa ja tämänkertaisen esiintyjäkaartin oli valinnut Simpsoneida luoja Matt Groening

Butlinsia matkakohteena en sen kummemmin aio käsitellä, mutta mainittakoon, ettei paikassa varsinaisesti silmä tai sielu levännyt. Enkä taatusti tule erittelemään siellä nautittuja ruokalajeja millään tasolla. Mainitsinko muuten jo, ettei kämpässämme ollut suihkua ja että saimme allergisia reaktioita vesipuistosta? Ja, että saimme painella kesämekoissamme kylmässä viimassa?

Festariohjelma ja kuohuviini, jota ei ollutkaan (saimme todistaa henkilökunnan edustajan avaavan kuohuviinipullon ensimmäistä kertaa elämässään!)

Tästä ankeuden multihuipentumasta huolimatta festarit hipoivat täydellisyyttä. En muista milloin olisin nähnyt festareilla näin monta artistia (yli 20), ja valtaosa en-ole-koskaan-kuullutkaan-osastoa, jotka yllättivät positiivisesti. 

Näistä mainittaakoon kokeellinen japanilainen noiserock-kokoonpano Boredoms, hymyn korviin asti saattanut taidekoulurokkiyhtye Ponytail, ikoninen Iggy Pop & the Stooges, Deerhunter, Liars ja ärsyttävän ihana laulaja/harpunsoittaja Joanna Newsom, jota oli suorastaan mahdoton vihata. Mukavinta oli, että sekä yleisö että festarikansa asuvat yhdessä lomakeskuksessa, jolloin artistien kanssa voi halutessa käydä heittämässä käsipäivää. Alla muutama räpsy viikonlopulta:

Iggy kutsui yleisön lavalle

Ranta, josta emme päässeet nauttimaan

Butlinsin tähtitaivaan alla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti